„W dniu dzisiejszym postanowiłem, że rezygnuję z funkcji I-go trenera Przemszy Siewierz. Dziękuję wszystkim kibicom, działaczom, a przede wszystkim zawodnikom. To były wspaniałe prawie cztery lata. Przemsza pozostanie w moim sercu na długo, ale niestety wszystko ma swój początek i koniec. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że na kolejnych etapach mojego życia będę spotykał takich ludzi jak Tadeusz Korusiewicz. Dziękuje Prezesie.”

Przypomnijmy, Rafał Lis trafił do Przemszy z Rozwoju Katowice, jeszcze za kadencji trenera Mirosława Woźnicy, końcem 2012 roku. Wtedy to (grudzień 2012) jeszcze w parze z Arturem Derbinem, obecnym trenerem Zagłębia Sosnowiec, rozegrał sparing z młodą ekstraklasą Górnika Zabrze na pozycji środkowego obrońcy. Oficjalnie został zaprezentowany w styczniu 2013. Jako piłkarz w „biało-czerwono-zielonych” barwach zadebiutował w kwietniu 2013 roku w meczu z Ciężkowianką.

Jego trenerski debiut miał miejsce 9 czerwca 2013 roku w wygranym meczu Przemszy w Siewierzu z Siemianowiczanką 4-0 w ramach XVIII kolejki LO. Objął wtedy stery po wspomnianym trenerze Woźnicy, który w wyniku słabszych wyników naszej drużyny i braku awansu podał się do dymisji. Lis dokończył sezon 2012/2013, w którym zajęliśmy ostatecznie 3 miejsce. Zarząd klubu zaufał szkoleniowcowi i to on również poprowadził drużynę w kolejnych rozgrywkach 13/14, w których również skończyliśmy na miejscu 3 (bilans 17 wygranych, 7 remisów i 6 porażek). Jednak przełomowym sezonem był ten poprzedni, w którym to wywalczyliśmy historyczny awans do IV ligi (bilans 23-5-2). W czwartej lidze trener Lis poprowadził Przemszę jedynie w 8-miu seriach gier. W przyszłym tygodniu treningi poprowadzi najprawdopodobniej Daniel Tukaj.

W sumie przez ten cały kilkuletni okres siewierzanie pod wodzą Rafała Lisa rozegrali 73 spotkania, wygrywając 45, remisując 12 i przegrywając 16.

Życzymy trenerowi Lisowi dalszych sukcesów w życiu zawodowym jak i prywatnym, jak najwięcej powodów do szczęścia oraz zdrówka. Dziękujemy za wszystko i wspaniałą współpracę. Zarząd LKS i www.przemsza-siewierz.pl